ALLA GRAVIDITETER OCH FÖRLOSSNINGAR ÄR OLIKA

Jag har fått förfrågan att skriva om skillnaderna och likheterna mellan Sagas och Elias graviditet och förlossning. Det kommer bli ett långt inlägg, så fram med popcorn!


Skillnad på graviditeterna:

Saga: Jag åkte på detdär hemska som man vill undvika när man är preggo - foglossning! Nu snackar vi foglossning från helvetet. Jag var heltidssjukskriven från gravidvecka 12-14. Minns inte exakt. Läkaren på MVC sa i vecka 25 på ett läkarbesök att hon aldrig varit med om en såhär kraftig foglossning såpass tidigt i en gravidtet under sina 35 år i yrket. Jag kunde knappt gå, sova, eller sitta vissa dagar utan att smärtan blev för mycket. Jag slapp illamående och andra graviditetsåkommor. Jag gick upp 9 kg. Mina cravings var fiskpinnar med ketchup (jag vet, fett nasty kombo), hallonsoda och broccoli. En jobbig jävla graviditet med andra ord. 

Elias: Jag hade INGEN foglossning! (Läkarna och barnmorskorna sa att har man haft förlossning en gång tidigare, så räkna med ÄNNU värre med nästa barn). Haha, tji fick ni. Jag bevisade motsatsen! Jag jobbade till gravidvecka 35, dock kontorstjänst denna gången istället för att arbeta i vården där man kutar som en dåre. Jag orkade springa i trappor, hade en helt annan energi denna gången. Mycket beror nog på att jag hade Saga att aktivera, jaga, leka med, lämna/hämta på dagis osv. Så jag kunde inte ligga raklång på soffan som jag kunde göra när jag väntade Saga. Jag gick upp ca 10 kg. Jag var mycket mindre om man kollar på SF-måttet med Elias än med Saga. Vi jämförde på MVC och det var stor skillnad, även om jag kände mig som en svettig flodhäst i denhär äckliga värmen. Mina cravings var jordgubbar med Nutella, hallonsoda även denna gången, mozzarella med tomater och massvis med Aromat. En grymt bra graviditet där jag kunde jobba och röra mig. Dock betydligt tröttare på slutet denna gången pga hettan såklart. 


Skillnad på förlossningarna:
 
Saga: (Gick över tiden med 8 dagar). Vattnet gick. SPLASH som på film. Värkarna kom i samband med vattenavgång. En MARDRÖMSförlossning med värkar som kom hela tiden, inga pauser mellan. (Ni kan förresten hitta hela förlossningsberättelsen i 3 delar under "kategorier" här på bloggen). Använde lustgas som en galning. Sen epidural efter 16 timmar. Badade massor. Var heeeelt borta och knappt några krafter kvar. Jag och Saga hamnade i ett kritiskt läge, så fullt pådrag hos mig och specialistläkare från neonatalavdelningen rusar och tar henne. Värsta tänkbara förlossningen. Jag blev förlamad. Fick lära mig att gå igen då benen inte bar och dom misstänkte en nervskada. Jag fick sy 3-4 stygn down there. Vi blev inlagda på NEO (neontalavdelning), avdelning för förtidigt födda eller sjuka barn. En helvetes resa, en mardröm och obeskrivligt att se sin bebis ligga där med maskiner, slangar, pipande apparater. Saga vägde 3918 gram och 54 cm. 
 
 
Elias: (Gick över tiden med 8 dagar). Vattnet gick. SPLASH även denna gången. På dagis dessutom. Framför en pedagog. Haha "ditt vatten gick nog nu Sofia?". No shit. Jalla, jag drar nu! Sen kom värkar lite smått. Till och från. Sen vart vi påväg till förlossningen för kontroll. Vi valde att åka hem igen, för öppen var jag inte och värkarna kom och gick. Väl på förlossningen när det gått nån dag + sovdos. Så blev jag igångsatt pga lång vattenavgång. Piller man sväljer för att sätta fart på hela proceduren. Jag kunde andas genom värkarna några timmar, sen bad jag om lustgas. Några timmar senare gick det inte med enbart lustgas, då bad jag om epiduralen. Bästa jävla uppfinningen i världen! Denna gången kunde jag äta, dricka, prata, lalla runt i rummet och garva åt monitorn som registrerar värkar. Satt där helt oberörd och ba: "jaha, där kom en rejäl värk" och kände inte ett skit. Allt gick svinbra på slutet när lilleman skulle ut. Såhär får man ju inte säga, men seriöst så kan jag inte påstå att det gjorde så jävla ont att föda denna gången. Mest påfrestande och jobbigt när man trycker ut ungen. ALLT gick svinbra!! "Inte en rispa", sa barnmorskan. Så muttis mådde bra, bebis mådde bra, allt gick snabbt och smidigt på slutet. Kunde pissa och skita efteråt utan smärta. DRÖÖÖÖMförlossning! Jag fick revansch! Dock är jag såå jävla klar med allt vad graviditet och förlossning heter, man ska ju sluta på topp ellerhur? Jag är så jävla glad att precis allt, varenda önskemål och alla steg under vägen gick PRECIS som jag tänkt mig. Som jag ville ha det. Som jag alltid önskat. Shit vilken häftig upplevelse denna gången, att få upp honom på bröstet. Saga plockade dom ju direkt och iväg till akutrummet. Elias vägde 3354 gram och 51 cm. 
 
Jag kanske skriver en mer utförlig och detaljerad förlossningsberättelse om den senaste förlossningen. Det jag skrivit här är inte allt. Ville mest skriva skillnaderna och likheterna. Undrar ni något eller vill ni att jag ska skriva om något speciellt här på bloggen, så kommentera gärna. PUSS / Sofia
 
En liten mini Elias på förlossningen. Ser ut som en liten gubbe, en liten farbror.
Bebisar är fan inte söta när dom är nykläckta. Små skrynkliga aliens/gubbar. 
 

Kommentera här: